Opvoedingslijn ook voor vragen radicalisering

Wie bezorgd is over de mogelijke radicalisering van zijn kind kan voortaan ook terecht bij de Opvoedingslijn, de laagdrempelige info- en hulplijn van de Vlaamse overheid voor vragen rond opvoeding. "Ouders en opvoedingsverantwoordelijken van jongeren die aan het radicaliseren zijn, zijn ook gewoon bezorgd om het welzijn en over het leven van hun kind. Ze willen zoals elke ouder het beste voor hun kind", legt Vlaams minister van Welzijn, Volksgezondheid en Gezin Jo Vandeurzen uit.

Ouders, familie en vrienden van kinderen die radicaliseren, weten vaak niet waar ze met hun vragen en bezorgdheden terecht kunnen. Op vraag van de moederverenigingen van ex-Syriëstrijders zullen zij voortaan kunnen aankloppen bij de Opvoedingslijn van de Vlaamse overheid.

De radicaliseringshulplijn moet niet alleen een luisterend oor bieden, maar zal indien nodig ook doorverwijzen naar geschikte hulpverlening. Met de hulplijn wordt uitvoering gegeven aan één van de prioriteiten in het actieplan ter preventie van radicaliseringsprocessen van de Vlaamse regering.

Het is niet de bedoeling dat de hulplijn een soort kliklijn wordt of een meldpunt over deradicalisering. Het initiatief is vooral gericht op ouders, grootouders en opvoedingsverantwoordelijken die met vragen of bezorgdheden zitten rond kinderen die mogelijk radicaliseren.

De Opvoedingslijn is te bereiken via 078/15.00.10 en opvoedingslijn@groeimee.be.