Ouders vinden jeugdwerkers te jong

Ouders zijn behoorlijk tevreden over het jeugdwerk in Vlaanderen, gaande van jeugdbewegingen tot zomerkampen, maar vinden de begeleiders soms te jong. Dat blijkt uit een nieuwe studie waarover de kranten van Mediahuis berichten. Ze willen ook meer informatie over de activiteiten.

De studie komt er op vraag van Vlaams minister van Jeugd Sven Gatz (Open Vld). De onderzoekers gingen na welke ervaringen en verwachtingen ouders hebben.

Het onderzoek leert dat jonge kinderen in de eerste plaats naar de jeugdbeweging of speelpleinwerking gaan omdat ze dat zelf willen, vaak vanwege vriendjes. Pas in de tweede plaats wordt daarover door ouders beslist. Ouders zien het jeugdwerk met name als een nuttig en zinvol instrument om hun kind zelfstandiger te laten worden.

Maar een aandachtspunt is de leeftijd van de begeleiders. Dertig procent van de ondervraagde ouders vindt de leeftijd van 21 jaar geschikt, terwijl het in de realiteit vaak om 16- à 17-jarigen gaat, aldus de onderzoekers. Ze wijzen ook op het belang om rechtstreeks met de ouders te communiceren, zodat het vertrouwen kan groeien.

Vlaams minister Sven Gatz vindt het geen probleem dat leiders zo jong zijn. Ze worden zeer goed opgeleid, zegt hij.