Kilometertaks treft ook marktkramers

De Belgische marktkramers maken zich zorgen, want de kilometerheffing voor vrachtwagens, die wordt ingevoerd op 1 april, geldt namelijk ook voor hen. Sommigen moeten daardoor duizenden euro's per jaar extra betalen. De marktkramers zullen niet anders kunnen dan dat doorrekenen aan hun klanten.

Heel wat Belgische marktkramers leggen wekelijks honderden kilometer af. En ook voor hen betekent de nakende kilometerheffing een extra kost. “Wij leggen ongeveer 55.000 kilometer per jaar af. Dat kost ons op jaarbasis 7.000 euro. Dat is een hele slok op de borrel”, zegt marktkramer Charles Devinck.

Door de kilometerheffing zullen heel wat marktkramers verplicht zijn hun prijzen te verhogen. “We gaan die prijs moeten doorrekenen aan de klant, we kunnen niet anders”, aldus Devinck. Hij hoopt echter dat de regering de marktkramers toch nog vrijstelt van de kilometerheffing.

Weyts: “Geen uitzonderingen”
Minister van Mobiliteit Ben Weyts blijft echter bij zijn standpunt: er komen geen uitzonderingen op de kilometerheffing, ook niet voor marktkramers. Die heffing komt in de plaats van de verkeersbelasting en chauffeurs kunnen die kost ook inbrengen in hun belastingen.