Dossier Vluchtelingencrisis

Politie gooit spullen vluchtelingen weg

Na een voedselbedeling door vrijwilligers vanmorgen in Zeebrugge heeft de politie 21 Iraanse vluchtelingen opgepakt. Ze zijn ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Nadien heeft een vuilniswagen de achtergelaten spullen opgehaald.

De vluchtelingen verblijven al een tijdje in Zeebrugge. Ze leven rond de Stella Mariskerk en proberen om via de haven naar Engeland te reizen. Vrijwilligers komen elke ochtend en avond voedsel brengen, maar vanochtend om tien uur was ook de politie aanwezig. 21 Iraniërs die opdaagden werden opgepakt.

Niet lang na het optreden van de politie heeft een vuilniswagen al het materiaal dat de vluchtelingen achterlieten opgehaald. Vrijwilligers zijn woedend en claimen dat het om de persoonlijke bezittingen van de vluchtelingen gaat.

“Verlopen zoals gebruikelijk”

De politie ontkent dit: "Alles is verlopen zoals gebruikelijk. Volgens Dirk Van Nuffel, korpschef van de politie van Brugge, was de opruimactie bedoeld om tentenkampen te vermijden. "Toen we de vluchtelingen hebben opgepakt, hebben we hen gevraagd om hun persoonlijke bezittingen mee te nemen, uitgezonderd slaapmateriaal", bevestigde hij aan VTM NIEUWS, "Het kan natuurlijk zijn dat ze dat misgegrepen hebben, en alles lieten staan."

Ook burgemeester Renaat Landuyt spreekt de beschuldigingen tegen:"Het kan niet dat er persoonlijke spullen in de vuilniswagen zijn beland. Ik heb foto's gezien van hun persoonlijke spullen bij de politie. De spullen die opgehaald zijn, zijn spullen die de vrijwilligers hebben uitgedeeld."

Het bisdom van Brugge, waartoe de Stella Mariskerk behoort, heeft het politieoptreden al veroordeeld: “"Wij vinden het vanuit humanitair en christelijk standpunt onaanvaardbaar dat aan mensen op de dool elementaire voedsel- en medische hulp ontzegd worden”, klinkt het.