Nieuwe 'social media'-rechtszaak op komst?

Er hangt Facebook, Twitter en andere sociale netwerksites mogelijk een (nieuwe) rechtszaak boven het hoofd. In een advies laat de FOD Economie niets heel van de gebruiksvoorwaarden van de internetbedrijven. Dat meldt De Morgen. 

Niet alleen Facebook maar ook Google+, Twitter en Instagram overtreden in ons land de wet. Dat is de conclusie van een onderzoek door de commissie Onregelmatige Bedingen van de FOD Economie. Uit het onderzoek blijkt onder meer dat de sociale netwerksites te veel misbruik maken van persoonsgegevens omwille van hun commerciële waarde. Daarnaast is ook de transparantie van de sociale netwerksites allesbehalve duidelijk.  De documenten met de rechten en plichten zijn vaak niet te verkrijgen in de moedertaal van de consumenten en de sites maken te weinig duidelijk wat ze van de consument verwachten, namelijk het ter beschikking stellen van hun persoonsgegevens. 

"Het is niet duidelijk aan welke partners de gegevens doorgespeeld worden en met welke doeleinden dat precies gebeurt", aldus de commissie. "De sites gebruiken vage bewoordingen en geven opzettelijk een verkeerde indruk als het gaat over het overmaken van persoonsgegevens. Bij eventuele geschillen verwijzen de netwerksites door naar buitenlandse, meestal Californische rechtbanken. Dat kan echt niet."

Nieuwe klacht?
Eerder deze week had de Franse evenknie van de FOD Economie al klacht ingediend tegen Facebook omdat de gebruiksvoorwaarden in tegenspraak zouden zijn met de wet. Volgens de woordvoerder van Economieminister Kris Peeters (CD&V) is het mogelijk dat er ook bij ons nieuwe klacht komt. Ook de Privacycommissie bekijkt op dit moment het advies van de FOD Economie. 

Als Facebook en de andere sociale netwerken zich effectief moeten aanpassen, betekent dat dat consumenten beter beschermd zullen worden. Bovendien zouden je persoonsgegevens niet zomaar verspreid kunnen worden. 

"Rechtszaak wat voorbarig"
"Het is wat te vroeg om te zeggen dat er een nieuwe rechtszaak komt", zeggen ze bij FOD Economie. "Op dit moment hebben wij het advies van de Commissie gekregen, dit advies werd aan de minister van Economie doorgestuurd. En op basis van dit advies zal de minister of de FOD Economie beslissen of er maatregelen moeten genomen worden in België."

Reactie
Zowel Facebook als Google reageren dat, in tegenstelling tot wat FOD Economie stelt, de communicatie naar hun gebruikers wél transparant is. Over het delen van de persoonsgegevens omwille van hun commerciële waarde blijven beide bedrijven zeer vaag en wensen ze niet concreet te reageren. Facebook liet ook nog weten dat ze bereid zijn om met de Belgische autoriteiten in dialoog te gaan. Twitter stond ons voorlopig nog niet te woord.