Bank laat rente dalen tot minimum: 0,01%

Voor het eerst daalt de rente op een spaarboekje tot het absolute minimum. De bank Société Générale geeft namelijk nog maar 0,01 procent basisrente. Dat is het allerlaagste tarief dat de wet toelaat. De daling komt er omdat de bank de basisrente verlaagde van 0,10 naar 0,01 procent.

De getrouwheidspremie blijft op 0,10 procent. Daarmee zit de bank aan de wettelijke minima voor zowel de basisrente als de getrouwheidspremie. Basisrente en getrouwheidspremie samengeteld, krijgt een klant bij Société Générale dus 0,11 procent rente op het bedrag dat hij een jaar op de rekening laat staan. Société Générale is in ons land alleen actief als zogenaamd 'private banker'. Ze beheren dus het geld van vermogende mensen. In Frankrijk is het een gewone bank.

”Andere banken zullen waarschijnlijk volgen"

De rente is zo laag, omdat de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) erg zwak is. Banken moeten zelfs bijbetalen als ze geld parkeren bij de ECB. De depositorente bedraagt er namelijk -0,3 procent. Daarom hebben banken ook niet de neiging om veel geld te geven aan klanten die geld op een rekening komen plaatsen.

Het is volgens financieel expert Paul D’Hoore niet zeker dat andere banken ook meteen hun rente gaan verlagen. “Maar er is een eerste bank die de stap heeft gezet, dus de kans is groot dat de anderen – op termijn – ook gaan volgen. Een renteverhoging zal er dit jaar trouwens sowieso niet komen.”

Een half brood voor 1.000 euro op een spaarboekje

Door de renteverlaging krijgt wie een jaar lang 1.000 euro op een spaarboekje zet maar 1,1 euro rente meer. Daarmee kan je hoop en al een half brood kopen (ervan uitgaande dat een gewoon groot brood bij de bakker 2,2 euro kost). Met de rente van 10.000 euro kan je 5 broden kopen, 100.000 euro levert je 50 broden op.

Aangezien in ons land de inflatie 1,4 procent is, zou de klant eigenlijk 14 euro rente moeten krijgen zodat zijn koopkracht op peil zou blijven. Met de rente van Société Générale verliest de klant dus eigenlijk 12,9 euro.

In drie jaar tijd is de gemiddelde rente op spaarrekeningen trouwens met meer dan een procent gedaald: in januari 2013 kreeg je gemiddeld nog 2,5 procent, intussen ligt de gemiddelde rente op ongeveer 1,25 procent, zo blijkt uit de gegevens van spaargids.be.

Kan de rente ook onder nul gaan?

In ons land mogen banken klanten geen rente laten betalen voor hun spaargeld. De rente moet minstens 0,11 rente bedragen, zo legt financieel expert Paul D'Hoore uit in onderstaande video. In andere landen is een negatieve rente wettelijk wel mogelijk.

Weinig andere opties

Nu de rentes op alle spaarboekjes dreigen te dalen, zijn er maar weinig andere opties, zo zegt Paul D'Hoore in VTM NIEUWS. Ook obligaties zijn negatief op een korte looptijd. En aandelen doen het ook al niet goed. Enkel goud heeft geen last van de slechte beurscijfers. "Maar goud levert je natuurlijk geen rente op."