Dossier Terreurdreiging

Politie wil staken tegen antiterreurplan

De drie politiebonden VSOA Politie, NSPV en ACV-OD willen een week lang staken tegen het zogenaamde Kanaalplan, het antiterreurplan van de federale regering. Ze zijn niet akkoord met de detachering van agenten naar Molenbeek en Vilvoorde. De bonden hebben een stakingsaanzegging ingediend van 22 februari 23.59 uur tot 29 februari 7.01 uur.

Volgens de politiebonden werden agenten uit andere korpsen slechts "met een simpel telefoontje op vrijdag 29 januari op de hoogte gesteld, terwijl ze zich al op 1 februari moesten aanbieden in Molenbeek of Vilvoorde." Ze vinden het niet kunnen dat dit gebeurde zonder enige vorm van overleg, terwijl de agenten "nochtans (on)rechtstreeks tegen het terrorisme dienen te strijden."

De vakbonden leggen een aantal eisen op tafel: zo moet de federale overheid onmiddellijk de nodige initiatieven ondernemen om de betrokken agenten te informeren, moeten er geldelijke sociale maatregelen uitgewerkt worden om de onverwachte onkosten te dragen, moet een draaiboek ontwikkeld worden met de te volgen procedure in geval van herhaling van een dergelijke operatie en moet er een paritair overleg ingesteld worden voor het behandelen van specifieke sociale gevallen.

"ACOD geeft ons zijn volledige steun in afwachting van een verder volledig engagement", klinkt het nog.

Volgende week wordt de knoop doorgehakt

Pas na het overleg volgende week donderdag zullen we zeker weten of de staking al dan niet doorgaat. Maar het resultaat daarvan hangt af van meer dan de huidige problemen, want die zijn op te lossen. De sfeer tussen de vakbonden en minister Jambon is al langer verziekt, zegt VTM NIEUWS-journalist Jan De Meulemeester. Er is bijvoorbeeld al jarenlang een structureel tekort aan politiemensen. Jambon zal dus meer moeten overleggen met de sector als hij nog veel veiligheidsplannen wil uitwerken.