'Peetvader maffia' Habran verlaat cel

Marcel Habran, de 'peetvader van de Luikse maffia', heeft vanochtend de gevangenis van Nijvel mogen verlaten. De 82-jarige Habran werd in 2010 veroordeeld tot een celstraf van vijftien jaar voor een overval op een geldtransport in 1998, maar mag zijn straf thuis verder uitzitten. 

"Het enige wat jullie moeten weten is dat ik nog altijd onschuldig ben", liet Habran verstaan aan de journalisten die hem stonden op te wachten aan de gevangenismuren in Nijvel. Op de vraag wat Habran nu zal doen, antwoordde de tachtiger dat hij "10 kilometer gaat lopen".

Het is de strafuitvoeringsrechtbank van Brussel die besliste dat Habran de gevangenis mag verlaten. Zijn vrijlating was voorzien voor gisteren, maar de 82-jarige gangster moest wachten tot hij vanochtend een enkelband kreeg aangemeten.

Marcel Habran was tot vijftien jaar cel veroordeeld. Hij werd schuldig bevonden aan een overval op een geldtransport in Borgworm op 12 januari 1998. Hij werd er ook van beschuldigd de leider te zijn van een misdadigersbende, maar voor die tenlastelegging werd hij vrijgesproken.

Er loopt nog altijd een procedure van Habran bij het Europese Hof voor de Mensenrechten in Straatsburg.