College rechtbanken fluit Geens terug

Het college van hoven en rechtbanken haalt zwaar uit naar minister van Justitie Koen Geens. Die uitte kritiek op het vonnis in de verkrachtingszaak door een Gentse radiopresentator. "Het is niet aan de minister om de opgelegde straf of maatregel publiek af te keuren", staat te lezen in een brief die De Morgen kon inkijken. Minister Geens zegt dat hij verkeerd begrepen is en dat hij de scheiding der machten respecteert. 

De presentator van Urgen.fm werd veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding, maar kreeg opschorting van straf. Dat vonnis zorgde voor heel wat kritiek en minister Geens stelde voor om rechters de mogelijkheid te ontnemen om bij verkrachtingszaken opschorting van straf te geven.

Het college van hoven en rechtbanken heeft woensdag een brief gestuurd naar de minister om haar bezorgdheid te uiten, meldt De Morgen. "Het college van hoven en rechtbanken is van oordeel dat die verklaringen niet kunnen worden verzoend met het principe van de scheiding der machten en de onafhankelijkheid van de rechter."

Steekvlampolitiek

Eerder had ook de vereniging van Nederlandstalige rechters en advocaten vernietigend gereageerd op het idee van Geens. Zij spraken over steekvlampolitiek. "Dit idee is een aanslag op het beoordelingsvermogen van de rechter", reageerde John Maes, voorzitter van de commissie strafrecht van de Orde van Vlaamse Balies.

In een schriftelijke reactie laat minister Geens weten dat hij verkeerd begrepen is. "De minister kan moeilijk verantwoordelijk gesteld worden voor de interpretatie van zijn woorden", staat er te lezen. Hij benadrukt dat hij de principes van de scheiding der machten correct heeft toegepast en zal het College van Hoven en rechtbanken binnenkort uitnodigen over een gesprek over de kwestie.