Opa in de schulden overvalt banken

Een 73-jarige Antwerpenaar heeft twee banken overvallen omdat hij zijn schulden niet meer kon afbetalen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Hij trok met een namaakpistool naar een Crelan-kantoor, verontschuldigde zich omdat hij “geen andere keuze had” en vluchtte naar huis met enkele duizenden euro’s.

"Het was een oudere man en hij handelde alleen. hij was niet gemaskerd en netjes gekleed." De politie kreeg deze beschrijving twee keer op korte tijd te horen van enkele bankbedienden die net overvallen waren. De eerste keer op 11 januari van dit jaar, de tweede keer veertien dagen later.

Amateuristisch te werk
Hij had vooraf onder een valse naam een afspraak gemaakt in het Crelan-kantoor. Eerst in dat van Hemiksem, een tweede keer in Merksem. Zogezegd om zijn geldzaken te bespreken en eventueel zelfs klant te worden bij de bank. Eenmaal binnen haalde hij zijn namaakpistool boven en eiste het geld op.

Veel werk had de politie niet om de dader te identificeren. Dankzij camerabeelden, telefoongegevens en getuigenissen, werd de 73-jarige man enkele dagen later in zijn woning gearresteerd. Hij legde vrijwel onmiddellijk bekentenissen af. De raadkamer heeft de aanhouding van J.K. gisteren met een maand verlengd.

"Mensen met geldproblemen zoeken vaak te laat naar hulp"
“Wij zien vaak dat mensen met financiële problemen pas te laat hulp gaan zoeken”, zegt Frederic Vanhauwaert van Netwerk tegen Armoede, “Dat komt omdat zij een zekere schaamte hebben - ik denk dat dat bij iedere mens zo is - om hulp te zoeken. Ze schamen zich en hopen dat ze hun problemen toch nog zelf kunnen oplossen. Terwijl je best zo snel mogelijk ingrijpt zodat de put niet nog dieper wordt.”