Test Aankoop sleept Apple voor rechter

Consumentenorganisatie Test Aankoop sleept technologiereus Apple voor de Brusselse rechtbank van koophandel. Volgens Test Aankoop misleidt Apple zijn klanten over de opslagcapaciteit van de iPhone.

Het goedkoopste model van de iPhone 6 wordt verkocht met 16 GB opslaggeheugen. Volgens de verpakking, tenminste, want Test Aankoop heeft na onderzoek vastgesteld dat er van die 16 GB maar 10,3 GB beschikbaar was voor de gebruiker, meer dan 35 procent minder.

“De consumentenorganisatie wil dat deze praktijken stoppen en lanceerde hiervoor een rechtsvordering voor de rechtbank van koophandel te Brussel omwille van misleidende informatie over de opslagcapaciteit van de in de Brusselse Apple Store verkochte iPhones,” luidt het persbericht van Test Aankoop.

Niet enkel Apple

Deze praktijken komen vaker voor en niet alleen Apple maakt zich hier schuldig aan. Volgens Test Aankoop zijn afwijkingen tussen 30 en 40 procent heel courant. Toch koos Test Aankoop specifiek voor Apple omdat opslaggeheugen bij de iPhone een specifiek criterium is. “Je kan de iPhone met verschillende opslagcapaciteit aankopen, dan is het extra belangrijk dat de klant niet misleid wordt en dat de fabrikant de juiste capaciteit aankondigt,” zegt Test Aankoop.

De consumentenorganisatie hoopt nu dat de rechter deze praktijk stopzet en hoopt zelfs op straffen van 10.000 euro dwangsom per dag. Als de uitspraak in het nadeel van Apple uitdraait, dan wil Test Aankoop het vonnis ook gebruiken als drukkingsmiddel tegen andere producenten.