Moet roken in auto verboden worden?

Open Vld heeft een wetsvoorstel ingediend voor een rookverbod in de wagen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Wie betrapt wordt op roken achter het stuur riskeert een boete van 120 euro. De partij hoopt om het de wet nog voor de zomervakantie gestemd te krijgen.

Open Vld vraagt om rokende bestuurders te beboeten als er kinderen jonger dan 16 meerijden. De boete van 120 euro die ze krijgen als ze betrapt worden is vergelijkbaar met die voor het gebruik van een gsm achter het stuur. Wie weigert te betalen, komt voor de rechter en riskeert boetes tussen 156 en 6.000 euro.

“Het belangrijkste is dat we een krachtig signaal geven. Kinderen zijn extra kwetsbaar voor passief roken,” zegt Dirk Janssens, een van de partijleden die het wetsvoorstel op tafel legden, “Hun gezondheid wordt er ernstig door geschaad.”

"Recht van kind weegt zwaarder door

Bij Kom Op Tegen Kanker zij ze blij met het wetsvoorstel, maar zij zouden nog verder willen gaan: als het van hen af hing, dan zou het verbod gelden als er kinderen jonger dan 18 in de wagen zitten. Roken in de auto verbieden is perfect juridisch afdwingbaar zegt Kom op Tegen Kanker.

CD&V positief, N-VA tegen

CD&V reageert positief op het voorstel van Open VLD. Kamerlid Els Van Hoof wil zelfs nog verder gaan: voor haar mag er niet gerookt worden in het bijzijn van kinderen tot 18 jaar. Bij Open VLD is de grens 16 jaar. N-VA is niét voor een verbod. Volgens kamerlid Renate Hufkens kan je dat toch moeilijk controleren. En een verbod dat je niet kan afdwingen, dat heeft weinig zin, zegt zij.

Wat vindt u van het voorstel?