Jongeren beginnen weer later met seks

Er zijn minder jongeren onder de 15 seksueel actief dan vier jaar geleden. Dat blijkt uit een onderzoek van de Universiteit Gent en het Agentschap Zorg & Gezondheid. De resultaten staan vandaag in de kranten van Mediahuis.

Tussen jongens en meisjes is er niet zo veel verschil. 26,8 procent van de jongens en 25,1 procent van de meisjes gaf aan al seks te hebben gehad. Dat is een daling tegenover het vorige onderzoek. Toen was het nog 29.1 procent bij de jongens en 28,7 procent bij de meisjes.

De daling is op vallend omdat dit ingaat tegen de algemene indruk dat de jeugd seksueel actiever is dan vroeger. Opgesplitst in leeftijdsgroepen zien we dat de daling vooral bij de jongste leeftijdsgroepen te zien is en dan vooral bij jongens. Als we kijken naar de opleidingstypes zien we dat vooral jongeren in het beroepsonderwijs seksueel actief zijn. Jongeren in ASO zijn het minst seksueel actief.

Conservatief

"Je zou denken dat meer sekspraatjes aanzetten om er vroeger mee te beginnen. Maar dat is niet zo," klinkt het bij expertisecentrum Sensoa in de krant. "Zo leren jongeren wel sneller dat het oké is om nee te zeggen als ze er nog niet klaar voor zijn." Een andere verklaring voor de daling is dat er meer jongeren van vreemde origine met een conservatieve achtergrond zijn.