'Terreurcamera's' ook voor trajectcontrole

De hoogtechnologische camera’s, die gebruikt zullen worden om terroristen op te sporen langs autosnelwegen, kunnen ook ingezet worden voor trajectcontroles. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon gezegd in de kranten van Mediahuis.

De installatie van de 260 camera’s was een van de meest opvallende elementen van het nieuwe federale antiterreurplan. Ze zullen in de eerste plaats gebruikt worden in de strijd tegen terreur, maar daarna kan gekeken worden naar extra mogelijkheden. “Als we de camera's toch hebben, waarom niet? Dat zijn mooie opportuniteiten," zegt de woordvoerder van Jambon.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is alvast enthousiast. Hij pleit al langer voor meer trajectcontroles en geeft aan dat zijn kabinet al in gesprek is met de wegpolitie over het gebruik van de camera’s.

"Betere controle"

Bij het Belgisch Instituut voor de Verkeersveiligheid zijn ze blij met de samenwerking. “Hoe meer trajectcontroles, hoe liever,” zegt Karin Genoe van het BIVV, “Want het werkt, dat blijkt uit alle onderzoeken.”