Jeugdbende wou geldautomaat opblazen

Acht leden van een jongerenbende die diefstallen, inbraken en overvallen pleegde in Gent, krijgen gevangenisstraffen opgelegd die oplopen tot drie jaar cel. Dat heeft de Gentse correctionele rechtbank vandaag beslist. De bende wou uiteindelijk een geldautomaat opblazen.

De openbare aanklager stelde vast dat de bende tussen 2014-2015 steeds driester te werk ging. "Ze worden vervolgd voor vier gewapende overvallen, één diefstal met geweld, vijf gewone diefstallen en deelname aan een criminele organisatie. Ze liepen doelloos rond in Gent en gingen eerst amok maken op fuiven. Daarna kwamen er overvallen op supermarkten, tankstations en nachtwinkels. Met het geld daarvan kochten ze wapens en pleegden ze gewapende overvallen. Het einddoel van de bende zou het opblazen van een geldautomaat of de overval op een geldtransport zijn."

Celstraffen met uitstel
Het openbaar ministerie had tot zeven jaar cel gevorderd, maar de verdediging betwistte een deel van de feiten en vroeg mildere sancties zoals werkstraffen. De rechtbank legde vooral celstraffen met uitstel op. De spilfiguur die minderjarig was op het moment van de feiten, kreeg drie jaar cel, waarvan twee jaar met uitstel.