Zeehondenpups aan land door storm

Door de felle wind op zee zijn er vanochtend twee zeehondenpups aangespoeld aan de Belgische kust. Zaterdag strandde er ook al een zeehond. Dat meldt Sealife Blankenberge maandag.

Terwijl het opvangcentrum zaterdag twee zeehonden opnieuw vrij liet, kwam al een oproep binnen voor een nieuwe aangespoelde zeehond in Duinbergen aan de Oostkust. De zeehond was verzwakt en vertoonde verschillende wondjes. Het gaat om een vrouwtje van 6 weken oud en ongeveer 20 kilo.

Maandag liepen nog twee meldingen binnen. De eerste pup strandde in Oostende. Het diertje was amper vier weken oud. Dat zagen de verzorgers aan de hand van de navel die nog niet was toegegroeid. Het andere jong spoelde aan in De Haan. Het gaat om een vrouwtje van 21 kilogram. Zij had koorts, diarree, pikwondjes en een groot abces op de achterflipper.

Grijze zeehonden worden in de volle winter geboren. Tot ze twee maanden oud zijn, zijn ze afhankelijk van de melk van de moeder. Door de storm kan de moeder de pup vaak niet meer volgen en spoelt de pup aan op het strand.

Wat te doen bij het opmerken van een zeehond op het strand?

1. Houd afstand en probeer het die niet aan te raken

2. Kijk of het dier verwond is. Zie je wondjes? Bel de politie of het zeehondopvangcentrum

3. Ligt het die in vorm van een banaan, lekker opgekruld? Dan is het vast aan het uitrusten. Dit kan wel 3 uur duren, indien het geen stress ervaart van omstaanders. 

4. Ligt het dier helemaal plat? Bel de politie of het zeehondenopvangcentrum.

Je kan de zeehonden live bekijken via deze webcam.

Dierenverzorgster Eileen beleeft een drukke dag met veel administratie. Deze ochtend werden 2 grijze zeehondenpups binnengebracht in het zeehondenopvangcentrum. Meer nieuws op onze website. :-)

Geplaatst door SEA LIFE Centre Blankenberge op maandag 8 februari 2016