Dader vluchtmisdrijf Lichtervelde komt vrij

In de zaak van een dodelijk ongeval met vluchtmisdrijf in Lichtervelde heeft de Brugse onderzoeksrechter beslist om de 30-jarige bestuurder niet aan te houden. Hij komt vrij onder voorwaarden. Bij het ongeval kwam een 24-jarige man uit Torhout om het leven.

Ondertussen is duidelijk geworden dat de dader een 30-jarige leraar is die lesgeeft in Aartrijke. Hij reed rond 5.30 uur op de Brugsebaan in Lichtervelde toen hij een 24-jarige man aanreed, voor de ogen van zijn vriendin. De man reed door, het slachtoffer bezweek aan zijn verwondingen. 

Pas de volgende dag gaf de dader zich aan, nadat zijn moeder de schade aan zijn auto had gezien. De onderzoeksrechter heeft nu besloten de man niet aan te houden, hij komt vrij onder voorwaarden. Zijn advocaat Jurgen Dehaemers benadrukt dat bij het ongeval geen sprake was van dronkenschap of intoxicatie. "Hij reed ook niet te snel. Mijn cliënt betreurt de feiten enorm en wil zijn medeleven betuigen aan de slachtoffers." Volgens de verdediging besefte I. pas zondagochtend dat hij een persoon had aangereden. In eerste instantie dacht hij dat het om een verkeersbord ging. "Hij schaamt zich enorm voor wat er gebeurd is. Die jongen is emotioneel gebroken."

Waarom komt bestuurder nu al vrij?
De beslissing om de bestuurder zo snel weer vrij te laten, doet bij veel mensen de wenkbrauwen fronsen. Maar volgens experts is het niet onlogisch. De voorhechtenis dient vooral om nieuwe feiten te voorkomen. Een straf kan sowieso nog volgen: de bestuurder riskeert tot vijf jaar cel voor onopzettelijke doding, en twee jaar cel voor het vluchtmisdrijf.

Geens: "Straffen herbekijken"
Het dodelijk ongeval doet de discussie over strengere straffen weer oplaaien. Minister van Justitie Koen Geens (CD&V) wil zich niet over het concrete geval uitspreken, maar geeft wel aan te willen denken over strengere straffen voor zware verkeersovertredingen. Zware straffen en zelfs gevangenisstraffen moeten kunnen als het om iemand gaat die herhaaldelijk ongevallen veroorzaakt of een rijverbod negeert.

Bekijk ook: