Ook popverbranding Carnaval Aalst in gevaar?

Het stormweer gooit voor vele carnavalsvierders vandaag roet in het eten. De carnavalsstoet in Aalst is alvast afgelast, meldt burgemeester Christoph D'Haese. Ook in verschillende Limburgse gemeenten gaat de optocht niet door. Carnavalsverenigingen en gemeentebesturen over het hele land bekijken of ze extra maatregelen moeten nemen.

De Aalsterse carnavalsstoet van vandaag mag wel afgelast zijn, toch zijn niet alle festiviteiten van de baan. “Morgenmiddag trekken de “voil jeanetten” door de straten van Aalst, dan mogen de mannen als vrouw verkleed door de straten gaan,” zegt VTM NIEUWS-journalist Aagje Vanthomme.

’s Avonds eindigen de drie dagen feest normaal gezien met de traditionele popverbranding, maar daar is nog geen zekerheid over. “Die pop aansteken kan gevaarlijk zijn met de wind. Morgen zal de burgemeester beslissen of dat doorgaat.”

Ook in Sint-Truiden kon de carnavalsstoet dit jaar niet doorgaan. Voor de carnavalsverenigingen is het een ramp. Ze werkten een jaar lang aan hun praalwagens en verwachtten 30.000 bezoekers. De stoet is nu uitgesteld naar 10 april.

Niet enkel in ons land heeft het noodweer gevolgen voor carnaval. Ook in Mainz en Düsseldorf is de traditionele optocht afgelast. In Nederland hebben enkele gemeenten ook hun stoet moeten afblazen.