Rechters en advocaten fluiten Geens terug

De verenigingen van Nederlandstalige rechters en advocaten zijn vernietigend over het idee van minister van Justitie Koen Geens (CD&V) om rechters de mogelijkheid te ontnemen om in verkrachtingszaken de gunst van de opschorting uit te spreken. Dat schrijft De Standaard. "Een rechter houdt na onderzoek en verhoor best een zo breed mogelijk gamma aan mogelijkheden over", zegt Jan Geysen, voorzitter van de Nederlandstalige Vereniging van Magistraten.

Volgens Geysen heeft een veroordeling, "hoe zwaar de feiten ook zijn", altijd zware gevolgen voor een dader. Een strafblad kan zijn re-integratie bemoeilijken. "Dit idee is een aanslag op het beoordelingsvermogen van de rechter. Het is een motie van wantrouwen", reageert John Maes, voorzitter van de commissie strafrecht van de Orde van Vlaamse Balies. "Bovendien gaat Geens hiermee in tegen de geest van zijn eigen (tweede) potpourriwet over het strafrecht, waarin bepaalde beperkingen voor de rechter net zijn versoepeld."

"Dit is steekvlampolitiek"
Maes spreekt van een "gevaarlijke discussie". "Dit zet de deur open naar het inperken van de rechterlijke macht. Ik heb de minister niet eerder kunnen betrappen op populisme, maar dit is steekvlampolitiek, mensen naar de mond te praten."

"Snel beslissen over mogelijkheid tot opschorting"
Gisteren opperde minister Geens dat het mogelijk is dat rechters in de toekomst geen opschorting van straf in verkrachtingszaken kunnen uitspreken. Dat zei hij gisteren in De Zevende Dag op één,  zonder zelf al een standpunt te willen innemen. "Het is aan de politiek om op weloverwogen en niet spektakelachtige manier te beslissen", klonk het. "En dat gaan we doen, dat beloof ik. En snel."

De zaak van de Gentse radiopresentator die veroordeeld werd voor verkrachting maar opschorting van straf kreeg, deed de voorbije dagen veel stof opwaaien. De rechtbank vond dat het "niet om een brutale verkrachting" ging en dat de man de signalen van het slachtoffer verkeerd interpreteerde. Rechters moeten zich "in verbinding stellen met het waardepatroon van de samenleving", vindt Geens, eraan toevoegend dat hij zich niet wil uitspreken over de zaak in kwestie. "Dat is altijd moeilijk en gebeurt in eer en geweten, maar is geen vogelpik en is dat in dit geval ook niet geweest."

Bekijk ook: