Rutger hoopt op nieuwe nier dankzij 2BE

Patiënten die lang moeten wachten op een donororgaan leven in grote onzekerheid. Dat is ook het geval voor Rutger Salembier. Hij wacht al 3,5 jaar op een nieuwe nier, maar wordt geconfronteerd met een lange wachtlijst.

Tot nu behelpt hij zich met dialyse, drie keer per week moet hij naar het ziekenhuis om zijn bloed te zuiveren. Maar dat is maar een voorlopige oplossing. 

Een familielid of een vriend van Rutger zou een van zijn nieren kunnen afstaan, want met één nier kan je nog perfect leven. Toch gaat zijn voorkeur naar iemand die hersendood is verklaard, bijvoorbeeld na een verkeersongeval. En ook al is in ons land iedereen in principe donor, toch is het beter om je te registreren, zo kan er geen twijfel zijn bij je familie. Registreren kan in je gemeentehuis.

Op dit moment wachten 1.288 mensen op een orgaantransplantatie. De wachtlijst voor een nieuw hart is het meest gestegen, er zijn gewoon te weinig donoren. Daarom komt er op 2BE vanaf vandaag - in de week voor Valentijn - een promotiecampagne in de hoop dat meer mensen zich registeren als donor.