Dossier Terreurdreiging

1000 extra agenten tegen terrorisme

Een van de maatregelen die de regering neemt tegen de terreur in ons land is om tegen 2019 meer dan 1000 extra agenten in te zetten. Dat kondigde minister van Binnenlandse Zaken Jambon aan tijdens een persconferentie. Dit jaar komen er 300 bij. De uitbreiding komt er in het kader van het federaal actieplan tegen radicalisme, gewelddadig extremisme en terrorisme. In totaal maakt de regering 400 miljoen euro vrij voor een uitbreiding van de veiligheidsdiensten.

Er wordt gefocust op 8 gemeentes in en rond Brussel. Het gaat om Sint-Gillis, Anderlecht, Molenbeek, Koekelberg, Laken, Sint-Joost, Schaarbeek en Vilvoorde. Hiervoor zal er een nauwe samenwerking zijn tussen de lokale en de federale politie. Het actieplan zal ook instaan voor uitgebreidere grenscontroles in de luchthavens van Zaventem en Charleroi.

Eerste fase in Molenbeek en Vilvoorde

In een eerste fase zullen Molenbeek en Vilvoorde worden aangepakt. Mensen die geseind staan, zullen worden opgevolgd en er wordt jacht gemaakt op netwerken die het terrorisme financieren door witwaspraktijken. Minister van Justitie Koen Geens wil vooral de verenigingen die mogelijk aanzetten tot terreur onderzoeken.  Ook wil de regering verhinderen dat er grote tentenkampen zoals in Calais komen aan de Belgische kust. Zeebrugge is momenteel zeer populair bij vluchtelingen om naar Engeland te reizen.

Volgende week al

De eersten van die extra agenten komen volgende week aan. Dat zegt Johan Berckmans, woordvoerder van de politiezone Brussel-West. De agenten komen van andere diensten en krijgen eerst een opleiding. Dan pas worden ze op het terrein gestuurd.

"Extra manschappen nodig voor de veiligheid"

De extra agenten worden in eerste instantie overgeplaatst, de gaten die hierdoor worden gecreëerd worden achteraf bijgevuld door extra rekrutering. De investering is nodig, zegt minister Jambon, zowel door terreurniveau 3 als door de vluchtelingencrisis. De extra manschappen zijn nodig om te kunnen reageren. Het geld is voorzien in begroting