Deze dieren rijden we het vaakst dood

Vorig jaar hebben we in ons land 8,8 miljoen dieren doodgereden op de weg, ofwel 25.000 per dag. Op nummer 1 prijkt de pad. Maar ook verschillende vogels en wild zijn 'verkeersslachtoffers'. Een overzicht van de 15 grootste dierenslachtoffers op onze wegen.

1. pad
2. merel
3. houtduif
4. egel
5. bruine rat
6. konijn
7. huiskat
8. haas
9. fazant
10. eekhoorn
11. wilde eend
12. waterhoen
13. stadsduif
14. steenmarter
15. rat

De reden waarom de pad op één staat, is omdat het dier niet van de snelste is. "Ze hebben een specifiek trekpatroon en steken de weg erg traag over", zegt Hendrik Moeremans van Natuurpunt. "Als de lente begint, rijden we de meeste padden dood, want dan start de grote paddenoversteek. Ook amfibiën steken dan vaker de weg over en worden overreden."

Ecoducten

Vogels en amfibiën zijn dus het meest kwetsbaar, maar ook zeldzamere soorten zoals de boommarter laten het leven op onze weg. Een oplossing is om meer ecoducten en andere veilige oversteekplaatsen te bouwen.

"Er is nog heel veel werk aan de winkel", zegt Moeremans. "We hebben in België dan ook heel veel wegen. Er worden wel inspanningen gedaan om dieren veilig te laten oversteken, zoals paddenoverzetacties, maar dat is nog veel te weinig."