Dossier Vluchtelingencrisis

Politie redt migranten uit truck vol kalk

Vanmorgen zijn negen vluchtelingen op het nippertje van de verstikking gered. Het negental was in een tankwagen gekropen die een lading kalk vervoerde. Ze dachten onderweg te zijn naar Groot-Brittannië.

De chauffeur was vanochtend in de Franse stad Duinkerke vertrokken. Toen hij halt hield op het parkeerterrein in Groot-Bijgaarden hoorde hij geklop uit de tank. De man verwittigde de wegpolitie, die wist de vluchtelingen uit de vrachtwagen te halen in Anderlecht.

De negen werden na hun redding naar het ziekenhuis gebracht voor controle, maar verkeren in goede gezondheid. De kans was wel groot dat ze gestikt zouden zijn als ze nog veel langer in de vrachtwagen hadden gezeten.

"Wij gaan naar Londen"
De vluchtelingen wisten wel niets af van het traject van de chauffeur, want ze dachten onderweg te zijn naar Groot-Brittannië. Ze beseffen echter niet goed dat de kans klein is dat ze er zullen geraken. “Wij gaan naar Groot-Brittannië, naar Londen”, lieten ze weten aan onze journaliste.

De vluchtelingen probeerden ook uit te leggen dat ze veel moesten hoesten in de laadbak. Daarnaast maakte een vluchteling duidelijk hoe ze de vrachtwagenchauffeur lieten weten dat ze in de truck zaten.

"Vrachtwagens beschermen kan haast niet"

De transportsector merkt de laatste maanden dat meer en meer vluchtelingen in vrachtwagens proberen te klimmen. En ze gaan ook driester te werk. Een vrachtwagen daartegen beschermen kan haast niet en kost ook veel geld.