Waarom weigert De Block 'Borstentaart'?

De progressieve vrouwenorganisaties VIVA-SVV en zij-kant zijn naar het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block getrokken met een borstentaart. Met het initiatief willen ze protesteren tegen de torenhoge supplementen die vrouwen vandaag nog moeten betalen bij de reconstructie van een borst met eigen weefsel. De minister wilde de taart evenwel niet in ontvangst nemen.

Gemiddeld moeten vrouwen 4.000 euro ophoesten voor een reconstructie met eigen weefsel na kanker. Dat bedrag kan oplopen tot 9.000 euro, zeggen de vrouwenorganisaties. Oorzaak: de hoge supplementen die chirurgen vragen bovenop het ereloon dat terugbetaald wordt door het Riziv.

Een groot aantal vrouwen kan dat bedrag, na een lange periode van ziekte, niet ophoesten. Met een borstentaart wilden beide vrouwenorganisaties minister De Block vragen een akkoord af te dwingen met de chirurgen. Jaren geleden al werden er onderhandelingen opgestart tussen het Riziv, de mutualiteiten en de minister over een eerlijker bedrag voor de operatie. "De discussie zit muurvast omdat de chirurgen weigeren hun supplementen te laten varen", zegt Karen Jiroflee, voorzitter van VIVA-SVV donderdag. "Vrouwen getroffen door borstkanker gaan al door een hel. Een financiële opdoffer over de kostprijs van borstreconstructies met eigen weefsel kunnen ze best missen", voegt die daar aan toe.