Kerncentrales dicht door crowdfunding?

De Bond Beter Leefmilieu en zijn Franstalige evenknie Inter-Environnement Wallonie starten een nieuwe campagne “Sloop de kerncentrales – Fermons les centrales”. Het gaat om een crowdfundingcampagne.

Via crowdfunding willen de organisaties geld inzamelen voor de rechtzaak die ze begin deze maand hebben opgestart bij het Grondwettelijk Hof. Hiermee willen ze de centrales van Doel 1 en 2 laten sluiten. "Vorig jaar besloot de regering om de levensduur van de oudste kerncentrales Doel 1 en Doel 2 met tien jaar te verlengen,” zegt Sara Van Dyck van de Bond Beter Leefmilieu, “Die beslissing is niet alleen onverantwoord, maar ook onwettig."

Zonder een milieu-effectenrapport en een publieke consultatie mag de regering niet beslissen om de levensduur van oude kerncentrales te verlengen, stellen de milieuorganisaties. "Dat stelt ook de Raad van State. Toch zijn Doel 1 en 2 ondertussen opnieuw opgestart." Daarom stappen de twee milieuorganisaties naar het Grondwettelijk Hof. Om die rechtszaak te steunen kunnen sympathisanten een bijdrage leveren via de website sloopdekerncentrales.be.