Opvangboot opent binnen twee weken

Aan de Rigakaai in de haven van Gent is een groot ponton aangemeerd. Daar zullen binnen twee weken 250 asielzoekers opgevangen worden. De boot komt uit Nederland waar hij dienst deed als gevangenis.

Het 110 meter lange ponton is woensdagochtend omstreeks 3.30 uur vertrokken in het Nederlandse Werkendam, nabij Dordrecht, en met een duwer via de Oosterschelde, Westerschelde en het kanaal Gent-Terneuzen, de Gentse haven binnengebracht. Rond 22 uur werd het ponton aangemeerd aan de Rigakaai, nabij het bezoekerscentrum van het Havenbedrijf Gent en de winkels Weba en Decathlon.

15 februari
Het ponton arriveerde een week later dan initieel gepland, maar toch komt de geplande openingsdatum, de week van 15 februari, niet in het gedrang, zegt de Gentse OCMW-voorzitter Rudy Coddens (sp.a). "Het ponton wordt nu aangesloten en volledig ingericht, er moeten nog wat technische formaliteiten en keuringen gebeuren en finaal moet Fedasil groen licht geven", verduidelijkt Coddens.

De uitbating gebeurt door het consortium Corsendonk/GS4-Care. Maandag start het twintigkoppige team, bestaande uit een centrumverantwoordelijke, maatschappelijk werker, educatief medewerker, administratieve kracht en verpleegkundigen.

Zelf koken
Op het ponton zullen de vluchtelingen in kamers van 20 vierkante meter onderverdeeld worden, waar telkens slaapruimte is voor vier personen en een douche en toilet aanwezig is. Per aantal kamers is er nog een leefruimte en keuken voorzien. De vluchtelingen krijgen dagelijks een beperkt budget om zelf te koken.

Daarnaast zal ook de dienst Burgerzaken kantoor houden op de boot en voorziet de stad Gent vrijetijdsactiviteiten. Er worden onder meer deelfietsen voorzien en voor het ponton komt een met houten panelen afgescheiden ontspanningszone, de grootte van het vloeroppervlak van het schip.

Gevangenis
De boot werd in Nederland gebruikt als de gevangenis Reno en werd omgebouwd. De gevangenis had een negatief imago in Nederland, maar in Gent zouden de omstandigheden beter zijn omdat de vluchtelingen niet de hele tijd binnen moeten blijven. Volgende week vrijdag en zaterdag is een opendeurdag voor het grote publiek gepland. Al 350 geïnteresseerden schreven zich in.

Bekijk ook: