De Block: "Geen zika-risico voor België"

In België is er geen risico voor de volksgezondheid door de zika-epidemie in Zuid-Amerika. Dat heeft minister De Block van Volksgezondheid laten weten. Wel geeft ze de raad aan zwangere vrouwen en vrouwen die zwanger willen worden om hun reis naar Zuid-Amerika uit te stellen of af te lasten.

Het risico dat het zikavirus in België verspreid raakt is zo goed als nihil, staat te lezen in een persbericht van het ministerie van Volksgezondheid. Dat komt omdat de mug die het virus verspreidt niet voorkomt in België. Volgens Volksgezondheid kan het virus niet worden overgedragen van mens op mens, hoewel vandaag vanuit de VS bericht kwam dat iemand met zika besmet raakte na onveilige seks.

Specifiek advies

Voor mensen die naar de getroffen landen willen afreizen, raadt de minister wel aan om voorzorgsmaatregelen te nemen, zoals lange mouwen en broeken dragen en insectenwerende middelen gebruiken. Om eventuele gevallen snel te kunnen herkennen, geeft het ministerie ook specifiek advies aan reisklinieken, huisartsen en andere zorgverleners.

Daarnaast zijn ook het Instituut Tropische Geneeskunde en Saniport (de sanitaire politie voor internationaal verkeer op luchthavens) extra voorbereid om een mogelijke besmetting op te sporen en de verspreiding tegen te gaan.