1 op 4 Belgen overlijdt aan kanker

Eén op vier personen in ons land sterft aan kanker. Dat blijkt uit recente cijfers van Eurostat, het statistiekbureau van de EU. Daarmee scoort België net iets beter dan het Europese gemiddelde. In ons land sterven er wel opvallend meer mannen aan longkanker dan in de meeste Europese landen.

Jaarlijks overlijden bijna 1,3 miljoen Europeanen aan kanker, waarvan ruim 700.000 mannen. In totaal overlijdt 26 procent van de Europeanen aan kanker. België scoort op dat vlak net iets beter dan het Europese gemiddelde. Bij ons overlijdt 25 procent van de inwoners aan de ziekte. Slovenië en Nederland zijn de slechtste leerlingen van de klas, daar is kanker de doodsoorzaak voor één op drie personen. In Bulgarije en Litouwen is de kans op kanker het kleinst. 

Opvallend is dat er in ons land opvallend veel mensen sterven aan longkanker. Van de mensen die longkanker hebben, sterft er in België 24 procent aan. Dat is meer dan het Europese gemiddelde van 21 procent. Voor mannen met longkanker is de sterftekans nog groter: daar sterft maar liefst 30 procent aan de ziekte. Turkije is daar de absolute recordhouder met 39 procent.

Naast longkanker overlijden in België ook heel wat mensen aan darmkanker (11 procent), borstkanker (8 procent), pancreaskanker (6 procent) en prostaatkanker (5 procent).