VS stockeren tanks in kazerne Zutendaal

De kazerne van Zutendaal wordt nog dit jaar een depot voor zwaar Amerikaans legermateriaal. Dat bevestigt minister van Defensie Steven Vandeput (N-VA) in Het Belang van Limburg. De beslissing zou goed zijn voor tweehonderd tot tweehonderdvijftig jobs.

De Amerikanen vroegen vorige zomer al aan België, Nederland en Duitsland of ze kwartieren ter beschikking hadden voor de opslag van zwaar materiaal zoals tanks, voertuigen en munitie. Dat moet de NAVO in staat stellen sneller te ontplooien in het oosten van Europa bij een eventuele Russische agressie, zonder de oude afspraken te schenden.

"De komst van de Amerikanen en hun materieel zal de huidige werking van de kazerne niet hypothekeren", verduidelijkt commandant Bart Houben van de kazerne die onder meer de legerarchieven bewaart en overtollige munitie vernietigt. "Met een beperkte interne herschikking kunnen we tegemoetkomen aan de vraag van de Amerikanen."

Op het precieze aantal burgerjobs wil Vandeput zich niet laten vastpinnen. Wellicht gaat het vooral om mecaniciens en bewakings- en onderhoudsmensen. "We zullen dit samen met de Amerikanen en de VDAB organiseren", aldus nog de minister.