1 op 2 restaurants duurder door witte kassa

Bij 45 procent van de restaurants, tavernes en eetcafés zijn de prijzen sinds begin dit jaar met gemiddeld 10 procent omhoog gegaan als gevolg van de verplichte introductie van de witte kassa in de sector. Dat blijkt uit onderzoek van NSZ waaraan 528 horecazaken met witte kassa hebben deelgenomen. Bovendien is een kwart van de eetgelegenheden dat de komende maanden ook nog van plan.

Sinds 1 januari moeten alle horecazaken die jaarlijks 25.000 euro of meer aan omzet uit voeding halen een zogenaamd GKS, gecertificeerd kassasysteem, in huis hebben. Horecazaken die dat niet doen, riskeren zware boetes tot 5.000 euro. Nu de witte kassa sinds een maand verplicht in werking is, valt op dat ze niet zonder gevolgen blijft voor de consument. 45 procent van de horecazaken moet hogere prijzen aanrekenen. Gemiddeld steeg de prijs met tien procent.

Een kwart van de horecazaken die nog geen prijsverhoging doorvoerden, zijn dat wel van plan in de komende maanden. Slechts elf procent van de ondervraagden gaat geen prijswijziging doorvoeren.

Opvallend is ook dat heel wat horecazaken hun openingsuren hebben aangepast en hun kaart hebben beperkt sinds de komst van de witte kassa. Tot slot heeft één op de vijf horecazaken al personeel moeten ontslaan. 

"Hogere prijzen niet door witte kassa"

Volgens staatssecretaris Bart Tommelein, die bevoegd is voor de bestrijding van sociale fraude, is het onzin dat horecazaken hun prijzen moeten verhogen door de witte kassa. De overheid heeft net een hele reeks maatregelen genomen om het voor hen makkelijker te maken. De witte kassa is niet meer een drogreden om de prijzen te verhogen.