Dossier Vluchtelingencrisis

Asiel in vakantiepark? Subsidies op het spel

Vakantiecentra die vluchtelingen langdurig opvangen, verliezen hun subsidies. Dat blijkt uit een brief van Toerisme Vlaanderen aan de sector, schrijft De Morgen woensdag.

Al maanden is federaal staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) op zoek naar opvangplaatsen om de vluchtelingencrisis de baas te kunnen. Daarbij wordt ook gekeken naar legerkazernes, leegstaande bankgebouwen of vakantiecentra. Maar volgens De Morgen loopt die oproep van Francken nu een deuk op door Toerisme Vlaanderen, dat onder de bevoegdheid valt van partijgenoot Ben Weyts.

Toerisme Vlaanderen waarschuwt in een brief dat de erkenning van vakantiecentra en jeugdverblijfcentra wordt opgeschort wanneer zij langer dan drie maanden vluchtelingen opvangen.  In de brief staat ook dat het erg belangrijk is dat er plaats blijft voor toeristisch gebruik "zeker in de vakantieperiodes", en dat asielzoekers en toeristen gescheiden moeten blijven.

Volgens woordvoerder Stef Gits doet de brief niet meer dan het wettelijk kader schetsen. "De subsidies vanuit Toerisme Vlaanderen zijn bestemd voor wie toeristische activiteiten uitoefent. Asielzoekers opvangen valt daar niet onder." 

Weyts: "Centra straffen is niet de bedoeling"
Toerisme Vlaanderen valt onder Vlaams minister Ben Weyts, van N-VA. Die zegt nu dat hij er een mouw aan gaat passen. De brief brengt hem ook in een lastig parket, want zijn partijgenoot Theo Francken, is vakantieparken net aan het smeken om vluchtelingen op te vangen. “We gaan dat niet beletten”, zegt Weyts nu.

Lees hier de integrale brief van Toerisme Vlaanderen:

Brief Toerisme Vlaanderen