Onderzoek naar verklaringen Karin Gérard

Het Brusselse parket-generaal start een onderzoek naar assisenvoorzitster Karin Gérard. "Wij gaan bekijken of de magistrate met haar verklaring een strafbaar feit heeft gepleegd", zegt Anja Bijnens van het parket-generaal aan VTM NIEUWS. Raadsheer Gérard zelf reageert verrast.

De Brusselse magistrate stapte op 5 januari naar de politie met het verhaal dat drie mannen haar hadden aangevallen toen ze 's avonds het Brusselse justitiepaleis verliet. Vorige week liet het Brusselse parket weten dat voorlopig niets de verklaringen van de assisenvoorzitster kan bevestigen.

Kopie dossier
Hoewel het Brusselse parket het onderzoek naar de beweerde overval nog niet heeft afgesloten, maakte het wel al een volledige kopie over aan het parket-generaal. “Wij starten nu een onderzoek om te kijken of de magistrate met haar verklaring een strafbaar feit heeft gepleegd”, aldus Bijnens. Dat zou kunnen gaan van het indienen van een valse aangifte tot verzekeringsfraude.

"Rechten geschonden"
Raadsheer Karin Gérard toont zich verrast over de beslissing van het Brusselse parket-generaal om een onderzoek tegen haar te openen. Ze vindt ook dat haar rechten als rechtsonderhorige geschonden worden. Dat melden haar advocaten, meesters Jean-Pierre Buyle en Marc Uyttendaele.

"Op het ogenblik dat mevrouw Gérard, slachtoffer van een gewelddadige overval die ze met foto's en medische certificaten kan bewijzen, een onderzoeksrechter vat om een onbevooroordeeld en objectief onderzoek te bekomen, moet ze vaststellen dat het parket-generaal het dossier naar zich toe wil trekken", schrijven haar advocaten in een persbericht. "Dit initiatief wordt verwonderlijk genoeg genomen op dezelfde dag dat mevrouw Gérard klacht indient voor schending van het geheim van het onderzoek. Zij hoopt dat dit initiatief niet tot gevolg heeft dat de overheveling van het onderzoek naar de onderzoeksrechter vertraagd of verhinderd wordt."

De raadsheer vindt ook dat haar rechten als rechtsonderhorige geschonden worden, klinkt het. "Zij heeft via haar advocaten aan het parket en het parket-generaal inzage in het dossier gevraagd maar nog geen antwoord gekregen, enkel een publieke aankondiging die haar integriteit in twijfel dreigt te trekken. Meer dan ooit is ze vastberaden om te achterhalen waarom men het op haar gemunt heeft, en hoopt ze niet het slachtoffer te zijn van een oorlog tussen rechters."

Tuchtonderzoek
Voorlopig wordt er nog geen tuchtonderzoek gestart. “Wij hebben geen concrete stukken waarop we ons zouden kunnen baseren om een tuchtonderzoek te starten”, zegt Peter Hartoch, woordvoerder van het hof van beroep. “Karin Gérard blijft de feiten ontkennen dus voorlopig gaan wij uit van het vermoeden van onschuld. Als we nieuwe informatie ontvangen, zullen we de zaak herbekijken.”

Bekijk ook: