Politie Gent strijdt tegen mensensmokkel

De onderzoeksrechter in Gent heeft vier mannen aangehouden die verdacht worden van mensensmokkel richting het Verenigd Koninkrijk. Dat melden de federale politie en de Gentse afdeling van het parket Oost-Vlaanderen. Het is de tweede bende die de politie in Oost-Vlaanderen oprolt nadat in januari 12 verdachten aangehouden werden.

De nieuwe zaak van mensensmokkel startte in november toen twee verdachten opgepakt werden nabij de parking van de E40 in Drongen. "Op 13 november 2015 werd door de politiezone Gent tijdens de actie '1 dag niet' een monovolumewagen gecontroleerd in de buurt van de parking E40 te Drongen. Bij de controle van die wagen werden vijf Iraakse migranten aangetroffen die clandestien naar het Verenigd Koninkrijk wilden reizen. Ze werden hierbij begeleid door twee Irakezen die een asielaanvraag lopen hadden in België", aldus de federale politie.

Iraakse Koerden
De onderzoeksrechter in Gent liet de twee verdachten aanhouden en het verdere onderzoek maakte de betrokkenheid van nog twee andere verdachten duidelijk. Bij huiszoekingen op 25 januari in Antwerpen en Blankenberge werden de twee opgepakt en aangehouden. De vier aangehouden verdachten zijn Iraakse Koerden die in het Antwerpse verbleven. Het gaat om mannen tussen de 25 en 31 jaar oud. Eén van de mannen had intussen de Nederlandse nationaliteit verkregen, zegt het parket. De drie andere verdachten hebben een asielprocedure lopen in België.

Tweede bende in één maand
Op 7 januari 2016 werden al 12 verdachten opgepakt in zowel het Verenigd Koninkrijk als België. Ook hier ging het om Koerden. Hoeveel mensen de bende gesmokkeld heeft is niet duidelijk.