Nooit zoveel hinder door spoorlopers

Spoorlopers zorgden nooit voor zoveel vertraging als in 2015. Vorig jaar vielen er zeven slachtoffers. Dat is een daling in vergelijking met 2014, maar naast al het leed, veroorzaakten de spoorlopers ook heel wat hinder voor de treinreizigers: gemiddeld meer dan 5 uur per dag.

Ondanks alle maatregelen en sensibiliseringsacties van Infrabel, Securail en de politie, blijft het aantal gevallen van spoorlopen ook in 2015 stijgen. Vorig jaar vielen er vier doden en drie zwaargewonden, toen ze illegaal op, over of naast de sporen liepen en aangereden werden door een trein.

Waakzaamheid
Het aantal meldingen van spoorlopen is gestegen van 509 in 2014 naar 573 gevallen in 2015. Er waren in 2015 wel minder ongelukken. Door de waakzaamheid wordt het treinverkeer vaak onmiddellijk en volledig stilgelegd, wanneer er een melding binnenkomt.

Maar naast al het menselijk leed, veroorzaken spoorlopers ook heel wat vertraging en hinder voor de treinreizigers. In 2015 telde Infrabel in totaal 112.327 minuten, omgerekend meer dan 5 uur per dag gemiddeld. Dat is een stijging van het aantal minuten vertraging van 78% tegenover 2014. 

Struikelmatten
Infrabel legde op de zogenaamde hotspots (plaatsen met veel spoorlopers) onder meer struikelmatten. Die matten wil het nog uitbreiden op een 70-tal plaatsen. 

Bovenstaande cijfers zijn de meldingen die officieel binnen gekomen zijn. Het echte cijfer ligt vele malen hoger. Niet elke spoorloper wordt ook daadwerkelijk opgemerkt.