Geen assisen voor zuurgooier Delhaize

Jelle F., de verdachte van de zuuraanval op een poetsvrouw van Delhaize, zal zich voor de correctionele rechtbank moeten verantwoorden voor moordpoging, afpersing en poging tot afpersing. Dat heeft de Brusselse raadkamer dinsdag beslist. Dat parket wilde de man voor de correctionele rechtbank laten terechtstaan voor foltering terwijl het slachtoffer aanstuurde op een assisenproces. Tegen de beslissing van de raadkamer is wel nog beroep mogelijk.

De 42-jarige Jelle F. werd in de nacht van 5 op 6 maart 2015 door de Franse politie opgepakt bij een routine wegcontrole in de buurt van Parijs. Het Belgische gerecht was op dat moment al enkele maanden op zoek naar de man die warenhuisketen Delhaize afperste met dreigmails en die de zuuraanval op een poetsvrouw van Delhaize, op 20 februari, had opgeëist.

Toerekeningsvatbaar
In zijn wagen vond de Franse politie een wapen, een mes en verschillende zogenaamde prepaid-kredietkaarten. Bij nazicht bleek het om de kredietkaarten te gaan die gebruikt werden in de afpersingszaak ten aanzien van Delhaize. Jelle F. werd aan België uitgeleverd en zit sindsdien in de gevangenis. Eind 2015 raakte bekend dat de gerechtspsychiaters de man als toerekeningsvatbaar beschouwen maar bij hem psychopate en antisociale trekken vaststellen.

Slachtoffer: "Juiste beslissing"
Het slachtoffer van de zuuraanval reageerde eind januari voor het eerst. “Wat die man deed is verschrikkelijk. Ik kreeg levenslang, ik hoop dat het gerecht de juiste beslissing neemt”, zei Marina T. “Ik ben geen haatdragend persoon maar ik hoop dat hij een zware effectieve gevangenisstraf krijgt. En dat is niet een straf van twee of drie jaar cel. Aan zijn woorden van spijt zou ik ook niet veel hebben, ik ben nog steeds bang in zijn buurt."

Oog kwijt
De vrouw heeft ondertussen al dertien operaties achter de rug. Zo heeft ze al verschillende huidtransplantaties op de nek en rug gekregen en hebben artsen nu met een nieuwe huidtransplantatie geprobeerd ervoor te zorgen dat de vrouw opnieuw haar oogleden kan sluiten. Marina T. hoopte toen dat het tot een assisenzaak kwam, waar Jelle F. terecht zou staan voor moordpoging en foltering.