Dossier Vluchtelingencrisis

'Zwembadverdachte' Koksijde komt vrij

De raadkamer van Veurne heeft beslist om de zogenoemde ‘zwembadverdachte’ van Koksijde vrij te laten. De man werd vorige week in een gesloten centrum gestoken door staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). Hij zou een tienjarig meisje aangerand hebben in een zwembad.

De 23-jarige Irakees mag door de beslissing van de raadkamer terug naar het vluchtelingenkamp van Koksijde. Dienst Vreemdelingenzaken heeft wel nog de kans om in beroep te gaan tegen de beslissing. Als dat gebeurt, moet de man in de gesloten instelling van Merksplas blijven tot het beroep behandeld is.

Tienjarig meisje vastgegrepen

Vorige week zaterdag was er ophef ontstaan in het zwembad van Koksijde omdat de asielzoeker een tienjarig meisje vastgreep. Omstaanders vonden het ongepast gedrag en riepen er de politie bij. Die namen de man mee en verhoorden hem, maar konden de man weinig maken. Hij hield vast dat hij niets mis had gedaan en het meisje enkel wou helpen omdat hij dacht dat ze in nood was.

Francken grijpt zelf in

Maar staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) liet het daar niet bij. Hij liet de man opsluiten in de gesloten instelling in Merksplas. Volgens de staatssecretaris bleek uit het politieverhoor dat de man een gevaar is voor de samenleving en hij besloot hem daarom ter beschikking te stellen van de regering.