5 studenten per week proberen zelfdoding

Minstens 276 studenten hebben zichzelf in 2014 om het leven proberen te brengen. Dat zijn er meer dan vijf per week, zo blijkt uit het jaarverslag van de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek van de UGent. Volgens experts is dat hoge aantal te wijten aan de eerste grote levensgebeurtenissen, zoals een relatiebreuk of slechte studieresultaten, schrijven De Morgen en Het Laatste Nieuws dinsdag.

In 2014 vertegenwoordigden de studenten 13,3 procent van alle geregistreerde zelfmoordpogingen, terwijl van alle Vlamingen slechts 3,6 procent studeert. In totaal ondernamen zo'n 2.071 Vlamingen een zelfmoordpoging.

"Jongeren van 15 tot 19 jaar en studenten lopen inderdaad het grootste risico", zegt Gwendolyn Portzky (UGent). Zij ervaren vaak voor het eerst grote negatieve gebeurtenissen, zoals een relatiebreuk of slechte resultaten. Ook de ontwikkeling van hun hersenen speelt een rol. "Dat kan ervoor zorgen dat studenten sneller suïcidale gedachten omzetten in gedrag", zegt Portzky.

De Eenheid voor Zelfmoordonderzoek ontvangt jaarlijks de registratiegegevens van 37 ziekenhuizen met een spoeddienst. Het aantal pogingen van studenten zal in werkelijkheid nog een stuk hoger liggen, omdat niet alle ziekenhuizen hun cijfers doorgeven.

Hoeveel studenten jaarlijks zelfmoord plegen is onduidelijk. In 2013 stierven 1.052 Vlamingen door zelfdoding, 87 van hen waren tussen de 15 en 24 jaar oud, zo blijkt uit cijfers van het Agentschap Zorg en Gezondheid. Dat is een sterke daling ten opzichte van 2000, toen 116 jongeren zichzelf om het leven brachten.

"Praat over je problemen"
Over problemen praten, is het belangrijkste. Dat zeggen ook studentenpsychologen aan uniefs. Ze zien elk jaar meer jongeren met psychische problemen. Wat ook cruciaal is: iedereen moet meehelpen om problemen op tijd te zien en op te lossen.

Als u zelf met vragen zit over zelfdoding, dan kunt u terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.