België en Frankrijk samen tegen terrorisme

België en Frankrijk houden op dit moment een grote, uitzonderlijke top over de strijd tegen terrorisme. De premiers zitten samen met de ministers van binnenlandse zaken en justitie. Ook topmensen van de veiligheidsdiensten van beide landen zijn aanwezig.

Een van de belangrijkste onderwerpen is hoe België en Frankrijk elkaar beter op de hoogte kunnen houden over de informatie die ze verzamelen over terroristen.

Valse identiteitskaarten
Terroristen die vrij door Europa reizen zonder dat iemand weet waar ze zijn en valse identiteitskaarten gebruiken, zijn een nieuwe dreiging voor de veiligheid in Europa. Dat heeft premier Michel gezegd na afloop van de terreurtop tussen België en Frankrijk. “Er is een hele handel in valse identiteitskaarten, waardoor ze onder de radar kunnen blijven”, zo zegt VTM NIEUWS-reporter Karel Lattrez. "Dat vergt ook nieuwe maatregelen. Een daarvan is het inzetten op biometrische paspoorten. “Daarop staan allerlei gegevens, waaronder ook vingerafdrukken en andere medische gegevens. Zo kunnen mensen aan de grens herkend worden.”

 

Jan Jambon vertelt aan journalist Karel Lattrez dat België en Frankrijk een voortrekkersrol willen nemen binnen Europa. "We moeten alle beslissingen nu in de praktijk omzetten en binnen de Schengen-zone moet informatie op dezelfde manier uitgewisseld worden", zegt hij.

DVZ zet mannetje in Calais voor registraties

De Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) gaat een mannetje zetten in de 'jungle' van Calais, het veelbesproken tentenkamp met migranten die hopen de oversteek naar Groot-Brittannië te maken. Die kwestie komt vanavond nog aan bod op de Frans-Belgische top op Hertoginnedal, zegt minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon. Die liet vorige week in de Kamer nog verstaan dat hij dergelijke kampen op Belgisch grondgebied niet zal dulden, maar hij wil ook een beter zicht op wat er gebeurt in de Franse kampen nabij de grens met ons land.

Bedoeling is concrete afspraken te maken over een vertegenwoordiger van de Dienst Vreemdelingenzaken voor registraties in het tentenkamp in Calais, liet minister Jambon verstaan voor aanvang van het werkdiner met de Fransen. Meer details kon hij nog niet kwijt.

Druk op WhatsApp

Minister van Justitie Koen Geens zei achteraf dat Europa nu als één land kan samenwerken om meer druk te zetten op buitenlandse operatoren als WhatsApp om informatie te kunnen krijgen. Er is ook sprake van de invoering van een biometrisch paspoort. "Binnen de Belgische regering is er consensus dat we dat voor een aantal voor terrorisme gevaarlijke individuën moeten doen", zegt Geens, "maar op Europees vlak zijn we nog ver van huis. Daar zijn Frankrijk en België voortrekkers, maar dat moet elke dag meer. Want de tijd dringt."