Decaluwé: "Help vluchtelingen niet"

De West-Vlaamse gouverneur Carl Decaluwé vraagt om illegale vluchtelingen aan de kust geen hulp te bieden, door bijvoorbeeld onderdak te geven of voedsel te geven. "Het is enorm moeilijk, want het gaat uiteindelijk wel om mensen, maar zo'n voedselbedelingen verstoren enerzijds onze acties en zorgen anderzijds voor een aantrekkingspool. Het gaat nog altijd om illegalen die koste wat kost Groot-Brittannië willen bereiken. Als ze hier asiel aanvragen kunnen we ze opvangen", aldus de gouverneur die gewonnen is voor een gesloten centrum aan de kust.

Afgelopen nacht zijn in en rond de haven van Zeebrugge opnieuw 38 vluchtelingen opgepakt. De politie registreert hen en laat hen dan weer gaan met een bevelschrift om het land te verlaten. Maar de meesten doen dat niet en proberen later opnieuw om in Zeebrugge op een schip te geraken. Toch hebben de politieacties zin, zegt de gouverneur. 

Sinds begin dit jaar zijn reeds 890 mensen zonder geldige verblijfsdocumenten opgepakt in West-Vlaanderen, waarvan 452 in Zeebrugge alleen.

Het gaat in 55 procent om Iraniërs, voornamelijk alleenstaande mannen. Ze proberen in kleine groepjes in te breken in trailers, en verschuilen zich in de duinen, bosjes of in leegstaande panden. De gouverneur heeft het ook voor 300 zogenaamde ‘dark numbers’, illegalen die nog niet geregistreerd zijn, en telkens weten te vluchten.