Antwerpse diamant krijgt klappen

De Antwerpse diamantsector kende in 2015 een omzet van 48,3 miljard dollar, zo'n vijfde minder dan het recordjaar daarvoor. Dat is bekendgemaakt door Antwerp World Diamond Centre. De oorzaak hiervoor is vooral te zoeken in de economische mailaise in China, de tweede grootste afzetmarkt voor de Antwerpse diamant.

In 2014 werd in Antwerpen nog voor 58,8 miljard dollar aan ruwe en geslepen diamant verhandeld. Vorig jaar daalde dat tot 48,3 miljard dollar, ofwel 18 procent minder. Daarbij wordt aangehaald dat er minder ruwediamantproductie was, terwijl de prijs hoog bleef. De Beers, bijvoorbeeld, verkocht 40 procent minder in 2015.

Zwakker China
Een kleinere klap was er voor de geslepen diamant. Daar bedroeg de omzet 25,7 miljard dollar, goed voor 12,5 miljoen karaat (2,5 ton). De exportwaarde nam 9 procent af, tot 13 miljard dollar. De importwaarde daalde 8 procent, tot 12,7 miljard dollar. Voor de geslepen diamant ziet men vooral een vertraging in de groei in de BRIC-landen, vooral in China, de tweede belangrijkste afzetmarkt van geslepen diamant na de Verenigde Staten.

Blijvend optimisme
"De diamantindustrie heeft het wereldwijd erg moeilijk gehad. Tegenover andere centra zie je dat we in 2015 onze nummer één-positie hebben kunnen behouden. Dat is niet vanzelfsprekend. Mumbai, Tel Aviv en Dubai liggen op de loer", stelde CEO Ari Epstein dinsdag.