"Liever sterven in Irak, dan in België blijven"

Op de luchthaven van Zaventem is maandagochtend rond 6.30 uur een vliegtuig opgestegen naar Bagdad, met aan boord 109 Irakezen die vrijwillig naar hun land terugkeren. Dat zei de woordvoerder van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA). "Het is de eerste keer dat een vlucht speciaal wordt gecharterd voor vrijwillige terugkeer".

De vlucht, georganiseerd op initiatief van Fedasil en de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), volgt op een massale vraag van Irakezen. "Het gaat vooral om afgewezen asielzoekers of die in procedure zitten", aldus Geraldine d'Hoop, communicatieverantwoordelijke van de IOM voor Belgiê.

"Sinds september waren ze heel talrijk om te kiezen voor vrijwillige terugkeer, ontgoocheld door het onthaal of omdat ze andere hoop in België hadden", aldus Francken. De ontradingscampagne zal waarschijnlijk ook een rol gespeeld hebben in hun beslissing.

Volgens Fedasil en de IOM zijn geen andere, speciaal gecharterde vluchten gepland. "Maar de terugkeer via de reguliere lijnen gaat voort", aldus Katrien Jansseune.

"Veldbed niet wat ze verwacht hadden"
Volgens staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken zijn de Irakezen ontgoocheld over hun ontvangst in België. “Zij hebben veel geld betaald voor de oversteek. Ze verwachten dan ook bij aankomst 3.000 euro cash, een appartement en een auto. Dat blijkt dan uiteindelijk een veldbed te zijn in een kazerne ergens ter velden. Ze zijn dan ook enorm ontgoocheld en keren dan liever terug. Dat is een goede zaak, want die maffiapraktijken van mensensmokkelaars zijn bijzonder triest.”

"Ik sterf nog liever in Irak"
Vanmorgen keerden 109 vluchtelingen vrijwillig terug naar Irak, teleurgesteld omdat België dan toch niet ‘het beloofde land’ bleek te zijn waar ze op gehoopt hadden. “We kregen een slechte service, slecht eten en een slechte verblijfplaats. Niemand gaf om ons. Ik sterf liever in Irak, dan dat ik in België blijf.”

"Ook begeleiding in Irak"
De 109 Irakezen die vannacht vertrokken zijn, krijgen niet alleen 250 euro mee. Tot een jaar na hun vertrek kunnen ze ook begeleiding en steun krijgen om een nieuw leven te beginnen in Irak. Dat is om te voorkomen dat ze nog eens asiel in België zouden aanvragen.