Galant: "Antwerpen moet wachten"

Minister van Mobiliteit Jacqueline Galant (MR) heeft geen zin om aan nieuwe grote stadsnetten te beginnen zolang dat in Brussel niet helemaal afgerond is. "Antwerpen moet wachten", zegt ze in een interview dat zaterdag in L'Echo en De Tijd verschijnt.

In het federaal regeerakkoord is afgesproken om, naar Brussels model, voorstadsnetten uit te bouwen in Gent, Antwerpen, Luik en Charleroi. De plannen zijn het meest concreet voor Antwerpen, waar de fileproblemen samen met Brussel het grootst zijn. Een voorstadsnetwerk van openbaar vervoer wordt als een deel van de oplossing gezien om het verkeersinfarct aan te pakken.

In de raad van bestuur van spoorbedrijf NMBS zijn vorig jaar de eerste ontwerpplannen besproken, maar minister Galant staat op de rem.

"In België is het de traditie om aan tien dingen tegelijk te beginnen, met één grote chaos tot gevolg. Ik stel voor dat we eerst het voorstadsnet rond Brussel volledig afwerken voor we spreken over Antwerpen, Charleroi en Luik. Ik ken de vraag vanuit Antwerpen, maar een betere coördinatie van het aanbod kan al veel oplossen", zegt ze in het interview waarvan al uittreksels op de website zijn verschenen.

Het Brusselse voorstadsnetwerk heeft al veel vertraging opgelopen. De volledige oplevering wordt pas verwacht tegen 2025.