Dossier Terreur in Parijs

Rechter proces Zerkani woedend om pers

Voor de tweede dag op rij is het terrorismeproces tegen Khalid Zerkani uitgesteld. Zerkani is één van de grootste Syriëronselaars in ons land, die ook in het netwerk van Abdelhamid Abaaoud zat. Voor zulke zware jongens neemt justitie een pak extra veiligheidsmaatregelen. Nu ook voor de magistraten. Maar die volstonden wellicht niet voor de rechter, want bij het begin van de zitting is hij naar buiten gestoven en heeft de pers weggejaagd.

Aanvankelijk leek er geen vuiltje aan de lucht, tot de rechter in de gaten kreeg dat er buiten de rechtszalen fotografen en camera’s stonden. Hij gesticuleerde fel met zijn armen en verplichtte de politie de deur van de raadszaal te sluiten. Daarna stormde hij woedend naar buiten. “We hebben jullie gewaarschuwd: geen foto’s, geen beelden. “

Uiteindelijk legde hij het proces dan ook stil, voor de tweede dag op rij. De rechters  hadden veiligheidsmaatregelen voor zichzelf gevraagd, maar het noodnummer dat ze konden bellen, bleek niet te werken. Dus wilden de rechters gisteren niet voort doen.  Vanmorgen leek dat probleem opgelost, maar toen de rechter de camera's zag, was voor hem de maat vol. Ook al mag de pers buiten de rechtszaal staan.  

"Sfeer erg gespannen"
“De sfeer was erg gespannen aan het gerechtsgebouw. De magistraten vragen al langer om extra veiligheidsmaatregelen”, zegt VTM NIEUWS-journaliste Katrien Saelens. “Vandaag was dat eindelijk in orde, maar er was niet veel nodig om over de rooie te gaan. Net vandaag waren er nog twee terrorismegelinkte processen.”

Het proces wordt nu uitgesteld, maar naar wanneer is nog onbekend. “De rechtbank zit nu samen met het federale parket om een nieuwe datum te prikken.”