Dossier Terreurdreiging

Jambon stelt opkuisplan voor

“Ik ga Molenbeek opkuisen.” Dat waren de duidelijke woorden van minister van Buitenlandse Zaken Jan Jambon enkele dagen na de aanslagen in Parijs. Vandaag stelt Jambon zijn “kanaalplan” voor, een reeks antiterreurmaatregelen die de veiligheid in de Brusselse Kanaalzone moeten versterken.

In de nasleep van de aanslagen van 13 november bleek Molenbeek een broeihaard voor radicale extremisten te zijn: verschillende IS-terroristen en Syriëganger hadden nauwe banden met de Brusselse gemeente. Ook internationaal kwam er veel kritiek op de extremistische vrijhaven die Brussel geworden was. Het kanaalplan moet nu de opvolging van radicaliserende of geradicaliseerde personen in de Brusselse kanaalzone ondersteunen. Concreet gaat het om de Brusselse gemeenten Molenbeek, Sint-Gillis, Anderlecht, Koekelberg, Laken, Schaarbeek, Sint-Joost-ten-Node en het Vlaamse Vilvoorde.

Concrete maatregelen

Jambon zou met zijn plan onder meer wapenhandel, druggebruik en domiciliefraude willen inperken. De wet moet beter gerespecteerd worden, en de illegale economie teruggedrongen. Bedoeling is ook om in kaart te brengen wie waar woont in Brussel. Nu weet de politie immers vaak niet waar verdachten of geradicaliseerden verblijven. Daarnaast had Jambon ook aangekondigd na te denken over een fusie van de Brusselse politiezones om zo de stroeve onderlinge communicatie te verbeteren.

De regering-Michel had na de aanslagen beloofd 400 miljoen euro vrij te maken voor de bestrijding van radicalisering. Hoeveel daarvan naar de plannen van Jambon gaat, is nog niet duidelijk. Hans Bonte, burgemeester van Vilvoorde, had wel al duidelijk gemaakt dat hij de expertise van zijn gemeente enkel zou delen als Jambon meer middelen vrijmaakte voor zijn politiekorps. Bonte eiste zo’n 1 miljoen euro, zodat Vilvoorde hetzelfde budget per inwoner zou hebben als Brussel.

"Nog veel onenigheid bij burgemeesters"
“Het Kanaalplan wordt pas officieel volgende week voorgesteld”, zegt VTM NIEUWS-journalist Jelle Frencken. “De ministers willen zeker zijn dat de 400 miljoen euro gebruikt wordt om terreur aan te pakken. Er is op dat vlak nog heel wat onenigheid, dus het plan komt er pas als iedereen het eens is.”

"Extra besparen op uitgaven in België"
Er wordt 400 miljoen euro uitgetrokken om de radicalisering aan te pakken in de Brusselse gemeenten. Maar de vraag is of dat geld er wel is, want het begrotingstekort bedraagt 2,7 procent en niet 2,5 procent zoals geraamd. “We zullen extra moeten besparen. De eerste aandacht moet gaan naar de uitgaven, want die liggen nog te hoog,” zegt Johan Van Overtveldt.

Lees ook: