2 doden na overdosis pijnstillende pleisters

In België zijn in januari twee mannen tussen 20 en 30 jaar oud omgekomen door drugsmisbruik met fentanylpleisters, een sterke pijnstiller die vooral bij palliatieve zorgen gebruikt worden. Dat meldt het Belgisch Early Warning System Drugs (BEWSD) van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid.

Fentanyl is een zeer sterk opioïde, met een werking die "vele malen sterker" is dan die van morfine en heroïne, zegt het BEWSD. "Fentanylpleisters worden gebruikt bij ernstige pijn en voornamelijk bij palliatieve zorgen. De pleisters bevatten een hoge dosis fentanyl, omdat maar een beperkte hoeveelheid transdermaal wordt opgenomen. Wanneer deze patches echter op een andere manier geconsumeerd worden (bv. oraal, sublinguaal, of roken), wordt de gehele dosis soms in 1 keer vrijgesteld in het lichaam. Dit kan leiden tot een onmiddellijke overdosering, met de dood tot gevolg."

Het gaat dus om "oneigenlijk gebruik" van fentanylpleisters. De pleisters werden ook niet voorgeschreven door een arts, maar op een andere wijze verkregen. "Het BEWSD volgt dit fenomeen verder van nabij op; voorlopig lijkt deze 'trend' echter beperkt te blijven", zegt de coördinator van het Belgian Early Warning System.

Het BEWSD meldt eveneens dat er in de eerste helft van januari in de regio Brugge een man overleed na gebruik van fentanyl en de nieuwe drug U-47700. Het slachtoffer had de producten via internet bekomen. U-47700 is een nieuwe psychoactieve stof die 7 tot 8 keer sterker is dan morfine.

"Vervanging van heroïne"
“Meestal worden die fentanylpleisters gebruikt bij palliatieve zorgen, maar nu hebben ze de aandacht getrokken van druggebruikers”, vertelt VTM NIEUWS-journaliste Eva Peeters. “Zij zien in de pleisters een vervanger van heroïne. Normaal gezien kan je niet zomaar aan die pleisters raken, maar de gebruikers zullen er via het illegale circuit aan zijn geraakt.”

"Dosis te snel vrij"
"Normale gebruikers plakken de pleister op de huid, daardoor komt de dosis snel vrij. Druggebruikers kauwen op de pleister of laten hem smelten onder de tong, daardoor komt de dosis snel vrij en die leidt tot een overdosis", zeggen experten.

"Gestolen of vervalst?"
Het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen vermoedt dat de fentanylpleisters gestolen zijn uit apotheken of dat drugsgebruikers voorschriften hebben vervalst.