Bultruggen dicht voor Oostendse kust

Voor de kust van Raversijde (Oostende) zijn donderdagavond twee bultruggen gezien, walvissen van elk 7 à 8 meter lang, ze zwemmen nog geen 200 meter in zee. Toch is de kans klein dat ze aanspoelen. Volgens kenners zijn ze op jacht. De Scheepvaartpolitie is in de buurt om te voorkomen dat de dieren worden aangevaren door een schip.

In de eerste meldingen was er sprake van twee potvissen. Allicht was er verwarring, omdat er in Nederland, Engeland en Duitsland de afgelopen weken verschillende potvissen aanspoelden.

De kustwacht werd gewaarschuwd en medewerkers van het KBIN gingen vanop het strand in Raversijde op zoek naar de dieren. Jan Haelters (KBIN) bevestigt dat het om twee bultruggen ging die in ondiepe wateren op ongeveer tweehonderd meter van de kust zwommen. Haelters voegt eraan toe dat bultruggen beter in ondiep water kunnen overleven dan potvissen. Waarnemingen van bultruggen zijn zeldzaam in het Belgische deel van de Noordzee.

In de databank van de Beheerseenheid van het Mathematisch Model vande Noordzee staat een melding uit 2011 (Thorntonbank) en 2013 (Middelkerkebank). Twee andere dichte waarnemingen werden gedaan in Boulogne (Frankrijk/2008) en de Westerschelde (Nederland/2015). Op het strand van Lombardsijde, nabij Nieuwpoort, strandde op 5 maart 2006 een dode bultrug.

Bultruggen zijn baleinwalvissen, ze filteren kleine prooidieren en dierlijk plankton uit ondiep water. Bultruggen leven vooral langs de westkust van Noord-Amerika, Canada en Groenland en in veel mindere mate langs in de oostelijk kant van de Atlantische Oceaan.

Beelden: Koen Verbanck