Wat betekent blunder voor zaak-Van Eyken?

Vlaams parlementslid Christian Van Eyken (UF), die dinsdag werd aangehouden voor moord, is weer vrij omdat de onderzoeksrechter zijn aanhoudingsbevel niet had ondertekend. Een blunder van justitie met verstrekkende gevolgen. Maar welke gevolgen heeft het voor het onderzoek? VTM NIEUWS-journalist Nathalie Dyck geeft tekst en uitleg. 

Wat betekent de blunder voor het onderzoek? Want Van Eycken wordt natuurlijk wel beschuldigd van moord?

Het moordonderzoek loopt gewoon verder. Het is niet omdat hij vrijgelaten wordt, dat hij ook vrijgesproken wordt. Maar zo’n voorhechtenis heeft wel een bepaald nut in een moordonderzoek. Vaak is het omdat de speurders schrik hebben dat iemand gaat lopen, of dat hij nog gevaarlijk is, maar ook omdat men soms vreest dat de verdachte bepaald bewijsmateriaal kan doen verdwijnen, of bepaalde getuigen zou kunnen beïnvloeden. Vaak is het ook zo dat iemand die in de gevangenis zit, sneller zal kraken en sneller zou bekennen, indien hij schuldig is natuurlijk. In die zin is het een lelijke streep door de rekening van de speurders.

Kunnen ze hem nu op geen enkele manier opnieuw oppakken?

De wet is daar zeer strikt in. Je kan niet twee keer voor hetzelfde worden aangehouden. Het enige wat kan, is dat men in het onderzoek een nieuw element zou ontdekken, een nieuwe getuigenis bijvoorbeeld, of dat er nieuw bewijsmateriaal zou komen bovendrijven. Alleen dan zou men hem opnieuw onder aanhoudingsbevel kunnen plaatsen.

Wanneer komt Van Eyken vrij?

Het parket heeft aan de onderzoeksrechter gevraagd om hem vrij te laten. De onderzoeksrechter moet daarvoor een fax sturen naar de gevangenis van Sint-Gillis. Die moet ook ondertekend zijn. Dan kan de man onmiddellijk worden vrijgelaten.