Dossier Terreur in Parijs

Aanslagen Parijs: 11e verdachte voor raadkamer

Zakaria Jafal, de 30-jarige man die vorige week woensdag is opgepakt bij een huiszoeking langs de Gentsesteenweg in Sint-Jans-Molenbeek, Blijft nog zeker een maand in de cel. Jafal is deze ochtend voor de Brusselse raadkamer verschenen. Daar heeft zijn advocaat, meester Cedric Lefebvre, om zijn vrijlating gevraagd, maar daar gaat de raadkamer niet op in. Jafal is in verdenking gesteld voor terroristische moorden en deelname aan de activiteiten van een terroristische groep maar ontkent al die tenlasteleggingen.

Zakaria Jafal werd woensdag gearresteerd vanwege zijn vermoedelijke banden met verschillende personen in het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Zo zou hij uit de kennissenkring van Abdelhamid Abaaoud komen maar wat zijn precieze rol zou zijn of wat hem ten laste wordt gelegd, is voorlopig niet duidelijk. De huiszoeking die woensdag in zijn woning werd uitgevoerd, leverde alvast geen wapens of explosieven op.

Zijn advocaat wenste ook geen verklaringen af te leggen over wat er zijn cliënt precies verweten wordt. "Mijn cliënt kende een aantal mensen in het dossier al jaren maar betwist formeel alles wat hem ten laste wordt gelegd", zegt meester Lefebvre. "Ik heb aan de raadkamer gevraagd om hem vrij te laten maar de kans dat dat ook gebeurt, is in dit dossier niet erg groot."