Voorlopig geen tol in Brusselse tunnels

Er lijkt voorlopig geen tolheffing te komen in de Brusselse tunnels. Open Vld-minister Guy Vanhengel lanceerde gisteren het idee tol te heffen om daarmee de herstellingswerken aan de tunnels te betalen, maar in de rest van de Wetstraat is het enthousiasme ver te zoeken.

Nadat vorig jaar de Kruidtuintunnel en Rogiertunnel al met problemen af te rekenen kregen, vielen enkele weken terug ook brokstukken uit het plafond in de Leopold II-tunnel en de Stefaniatunnel. In die laatste tunnel zijn de stabiliteitsrisico’s zelfs zo groot dat hij een jaar gesloten zal blijven voor de nodige verstevigingswerken. Die kosten geld, en daarom liet Vanhengel gisteren een ballonnetje op: Brussel zou de fondsen kunnen halen uit een tolheffing in de tunnels.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois reageerde kordaat: “Een tolheffing zou niet serieus zijn.” Kris Peeters wees erop dat het in de eerste plaats een Brussels bevoegdheid is, maar het is duidelijk dat ook ook bij hem weinig animo voor het idee te vinden is. Alexander De Croo hield het op een “denkoefening”, en onderstreepte dat het herstellen van de tunnels de eerste prioriteit is.