Huisarts binnenkort duurder?

Wie bij de huisarts gaat, kan zich normaal verwachten aan een door de overheid vastgesteld tarief. Maar steeds meer huisartsen willen zich aan het tariefakkoord onttrekken, omdat het systeem voor te veel problemen zorgt. Daardoor zou het remgeld bij zo’n arts van 4 naar 6 euro stijgen. Dat bericht Het Laatste Nieuws.

De overeenkomst tussen artsen, ziekenfondsen en overheid moet ieder jaar hernieuwd worden, en bepaalt dat de arts maximaal 25 euro mag aanrekenen voor een consultatie. Daar staat tegenover dat de regering bijspringt in bijvoorbeeld het pensioen van de arts.

De dokters zelf moeten dan weer alle patiëntengegevens digitaal registreren, maar dat zorgt voor heel wat problemen en administratieve rompslomp. Er moeten heel wat codes gebruikt worden in het bijhouden van de gegevens, en die moet de dokter een voor een opzoeken. Bovendien ligt de website verschillende keren per dag plat. Door de vertraging kan de gemiddelde arts per dag 2 patiënten minder ontvangen. 

Vorig jaar nog stijging

Momenteel is zo’n 20% van de Vlaamse huisartsen ‘gedeconventioneerd’, maar volgens het Syndicaat van Vlaamse Huisartsen kan dat aantal snel stijgen. Vandaag worden in het Belgisch Staatsblad de nieuwe afspraken gepubliceerd, en dokters hebben dan 30 dagen om zich uit te schrijven. Bij het RIZIV willen ze niet op de zaken vooruitlopen, en wijzen ze erop dat er vorig jaar net een stijging was van het aantal aangesloten huisartsen.